Prodajno-izložbeno kreativno druženje

Prodajno-izložbeno kreativno druženje
Kako je bilo na 1. i 2. prodajnom okupljanju...

Sajmovi-kako se pripremiti?

PRIPREMA, POZOR........................SAJAM!        Nebitno koliko puta ste se pripremali za izlaganje na sajmu...  Svaki puta-ista priča! I svaki puta, nakon što iscrpljeni i neispavani, nakon cijelonoćnih "još samo ovo.." priprema, provedete cijeli dan na sajmu, obećate sami sebi kako ćete sljedeći puta sigurno znati što i kako treba i biti spremni na vrijeme. Ali... Svaki sljedeći puta-događa se potpuno ista priča..  Kako to izbjeći?  Kako se bez stresa adekvatno pripremiti i pri tome ništa važno ne zaboraviti? Možda vam neki od ovih savjeta pomognu. Imate li iskustva ili se pripremate za prvo izlaganje- pročitajte.

    Najčešće nam se pripreme pretvore u odugovlačenje..I onda nas u zadnji tren ulovi panika..Zato nam treba dobar plan.Potrebno je napraviti listu stvari.Ne mora to biti odjednom.Tokom dana, svaki puta kada se nečega sjetite, ako je vezano uz izlaganje-zapišite na listu.

Evo nekoliko stvari koje bi vam mogle biti od pomoći:


  1. Zgodno je pripremiti vrećice, veće, manje, papirnate, najlon i sl., za prodane stvarčice.Ako su upakirane, nema veze. I u tom slučaju trebate vrećice za kupce. To je profesionalno i svakako detalj koji kupcu daje do znanja da ste ozbiljan i pažljiv prodavač.

  2. Navlaku, tj. stoljnjak za prekriti prodajnu površinu. Ne mora to biti nešto fency, ali svakako je "must have" radi dojma. Pokušajte boju prilagoditi asortimanu koji izlažete. Najidealnije je nešto što će još više istaknuti vaše radove, kako mi kažemo "podići", ali ne nešto što će preuzeti svu pažnju i skrenuti pogled sa vaših krasnih radova.U pripremi inače možete imati i nekoliko takvih pokrivki, ovisno o sezoni i o samom mjestu izlaganja, događaju, temi i sl., čak i o vašem raspoloženju..

 3. Možete ponjeti i nešto od hrane, svakako. Pogotovo ako je izlaganje planirano od ranih jutarnjih do večernjih sati. Svakako i nešto za piće. Više manje su sajmovi vikendom, pa u određenim djelovima grada i nije moguće kupiti nešto za jelo nakon kraćeg radnog vremena trgovina, a i svakako ćete se poštedjeti dodatnog troška.

 4. Prognoza...  U redu, čuli ste - biti će lijepo i sunčano, ali ako je izlaganje na otvorenom, svakako bi trebali imati sa sobom veliki najlon (može se kupiti u trgovinama boja i lakova, za ne tako puno novaca). Postoji u tanjoj i debljoj varijanti, ali deblja je bolja, jer je trajnija i ne trga se. I naravno-kišobran za vas, ako stolovi za izlaganje na otvorenom nemaju krović.

  E sad...  Do sada još nisam spomenula paniku koja se javlja s idejom, kako u zadnji tren uvijek mislite kako nemate dovoljno artikala za prodaju i želite još samo ovo i samo ono napraviti...  Događa se svima... Ali to je jednostavno način na koji kreativci djeluju... :-)   Pomirite se s tim, protiv toga se ne može.. haha

   Ovisno o kreacijama koje izlažete i prodajete, potrebno vam je manje ili više dodataka i stalci na kojima ćete izlagati i prezentirati svoje rukotvorine. U principu, najkompliciranije (uvjetno rečeno) je tzv.nakitarkama..  Dakle...Ima nekoliko zgodnih rješenja.. Za nešto na brzinu, najbolje se "posavjetovati" sa YouTube-om.. Od panoa, do stalak za narukvice-sve u kućnoj izradi...  Ili... Skuplja varijanta je kupovina u specijaliziranim prodavaonicama, međutim, tu vam je sužen izbor, jer potrebe su različite..Od dimenzija stalaka do veličine i boje..  Zato, jednom "investirajte" malo svoje mašte i vremena i proizvedite izložbene stalke prema svojim potrebama i ukusu.


   Naušnice....  Obavezno se pozabavite "karticama" za naušnice..  Imaju višestruku korist.. Na njim možete upisati svoj "brand", broj za kontakt ili mail adresu, prezentirati se ukratko. Ujedno su vam sve naušnice "na broju", a i jednostavnije vam je prilikom slaganja prodajnog stola.Dakako, ne moramo spominjati dojam kod kupaca, a dojam koji ostavljamo detaljima je uvijek najvažniji. On govori puno o nama samima..

   Ogledalo....  Nikako nemojte zaboraviti-ogledalo. Ako krenete od sebe, sigurna sam da ništa "nosivo" nećete kupiti-bez pogleda u ogledalo.

   Prije odlaska na izlaganje, svakako se raspitajte (ako je izlaganje u zatvorenom), kakva je rasvjeta.Isto tako, postoji li mogućnost dovesti struju do mjesta izlaganja-po potrebi, jer, ako osvjetljenje nije dobro, ni vaši radovi se neće vidjeti u svom punom sjaju. Dakle, ako je rasvjeta u zatvorenom prostoru loša, svakako ponesite svoju lampicu i zamolite da vam se omogući pristup utičnici.

    U principu, najvažnija sporedna stvar su-etikete sa cijenama...  Svaka rukotvorina mora imati na sebi istaknutu cijenu. Ne oslanjajte se na to da će vas potencijalni kupci "navlačiti za rukav" kolika je cijena ovoga i onoga, jer i kupcima je to neugodno. Osjećaju se kao da gnjave i dosađuju, pa neki radije odustanu od kupnje.(vjerovali ili ne..??!!??)

   S druge strane, neki kreativci-prodavači koriste priliku ne stavljanja cijena, zbog kontakta koji će ostvariti, ako im se kupac mora obratiti pitanjem.. Ali...  Postoji niz drugih načina da se kontakt ostvari, ali u ugodnijoj atmosferi, a ne da kupac ima osjećaj da dosađuje.

  Blagajna.... Dakle, važno je da ne dođete "praznih" džepova... Nikako... Morate imati tzv.blagajnički polog, kako bi bili u mogućnosti, makar na početku, vratiti i usitniti krupne novčanice svojim kupcima.  I vi to sigurno očekujete od prodavača prilikom kupovine.. zar ne?? ;-)

OBAVEZNO!!!!   Vezani uz udrugu ili samostalni, morate imati račun! Paragon blok će riješiti problem.Trebali bi ispisati svaku prodaju, ali pravilo kod nas je najčešće takvo da se računi pišu samo ako kupac zahtjeva.Zato se NE SMIJETE dovesti u situaciju da ne možete izdati račun.
 To je višestruko štetno za vas. Dovoljan je običan paragon blok, ispišite na njemu svoje ime i prezime, OIB, datum i mjesto prodaje, kao i redni broj  računa i potpis na dnu.Imajte unaprijed pripremljeno.
   Ujedno, možete imati i malu knjižicu ili komad papira, na koji ćete zapisivati svoje prodane artikle, kako bi se kasnije lakše podsjetili što bi eventualno trebalo ponovno izraditi.
To vam je ujedno i prilika da uz predaju računa pridodate svoju vizit karticu (ako je imate), na nenametljiv način. :-)  Zadovoljan kupac se uvijek vraća-to je sigurno.

     Na kraju, samo ću spomenuti, jer uglavnom se podrazumjeva, da organizator osigura stolove za izlaganje (obilježene unaprijed), ali...  Kako bi se poštedjeli neugodnosti i iznenađenja, zgodno je imati vlastiti prenosivi stolić za izlaganje.. Lagan, sklopiv i veličina prilagođena vašim potrebama.

   Nadam se da vam je ovih nekoliko savjeta pomoglo da se unaprijed pripremite za izlaganje na sajmovima, a da to nije uvijek stresno i u zadnji tren...  Dakle, na kraju ću još samo reči drage moje djevojke i žene... Veselim se susretu sa vama ovu (12.05) i sljedeću (19.05) subotu!

    Vaša HobbyEla


3 komentara:

Zeljka kaže...

"Ogledalo.... Nikako nemojte zaboraviti-ogledalo. Ako krenete od sebe, sigurna sam da ništa "nosivo" nećete kupiti-bez pogleda u ogledalo."

Ak kom zatreba ja bum imala ogledalo!!!!! :))))

MICE TORBICE kaže...

Jako lijepo si to sve posložila i napravila podsjetnik kojega bi se svi trebali držati.
Slažem sa svime što si napisala jer me iskustvo naučilo da iako ranije planiram IPAK uvijek zaboravim poneku sitnicu-ovaj put je to bilo baš ogledalo::))

HobbyEla kaže...

Ima nešto što ni ja nisam navela, a ipak se zaboravi... Kemijska olovka.. haha Kraj svega, na kraju se dođe bez toga.. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...