Prodajno-izložbeno kreativno druženje

Prodajno-izložbeno kreativno druženje
Kako je bilo na 1. i 2. prodajnom okupljanju...

utorak, 27. ožujka 2012.

Pisanice bojane na neobičan način.. (Tutić u slikama)

  

     Više se i ne sjećam gdje sam ovo vidjela  jednom na netu, pa ne mogu zahvaliti autorici, ali ideja je super, super i jednostavna...


Gotova pisanica.. Vidite li ove krasne raznobojne šare?
       Nažalost, fotoaparat mi je u kvaru, pa je slikano mobitelom, tako da slike i nisu baš nešto kvalitetne, ali shvatit ćete o čemu je riječ. Ja sam koristila samo jedno jaje - za primjer...
      Ono što vam je potrebno za napraviti ovakva Uskršnja jaja sigurno imate kod kuće, dakle još samo malo vaše dobre volje i minimum vremena, pa možete uživati u neobičnim i unikatnim Pisanicama koje možete iskoristiti za svoju dekoraciju ili pak za dar. Jaja možete koristiti obična sirova, ali ih kasnije nemojte jesti (em su prekuhana, a i boje na svili sigurno nisu jestive.. :-))  ), ili možete koristiti ispuhana jaja.Bilo bi idealno kad bi jaja bila bijela, ali je to kod nas veliki problem za naći bijela jaja....
      Ako pak ne znate kako jednostavno ispuhati jaja, strpite se, pisat ću i o tome. :-)  E sad... Bacimo se na posao!
    Potrebno vam je:
 - stara svilena kravata, šarena ili neki stari svileni šal koji više ne nosite. Važno je jedino da je 100% svila-provjerite etiketu
 - stare pamućne majce, plahte i sl.,bijele ili jako svijetle-jednobojne (trebaju vam u veličini da možete umotati jaje, pa onoliko komada koliko ćete jaja raditi.
 - konac, vuna ili špagica, može i žica koju koristite za vezanje vrećica za pečenje
 - 1 dcl alkoholnog octa

Stare svilene (100%) kravate i sirova jaja


1. Sa stražnje strane rastvorite kravatu po "šavu" (ustvari se radi tek o nekoliko ručno "heftanih" štihova, tako da to nije problem..)

"Rasparana" kravata prije izrezivanja


2. Zatim odredite koliko komad kravate vam je dovoljan za omotati jaje (kao na slici), a prilikom omatanja pripazite da svila bude što više zategnuta na jaje.
   Savjet: ako vam se sviđa samo jedan dio uzorka na svili, izrežite te motive, pa ih pažljivo poslažite preko jajeta, a onda slijedite upute u točci 3. )

Jaje umotano u svilu


3. Zatim isto tako izrežite dovoljno velik komad svijetlog pamućnog materijala, pa omotajte omotano jaje, isto tako vrlo zategnuto i pripijeno.(slika)

Jaje umotano i u pamućnu tkaninu


4. Jaja poslažite u lonac, stavite vode toliko da lijepo prekrije jaja i dodajte 1 dcl alkoholnog octa.(ako je više od 10 jaja, slobodno dodajte i malo više-slika)

Priprema za kuhanje u vodi s dodatko octa


5. Stavite kuhati i dok zavrije neka se kuha oko 20 minuta.

6. Nakon 20 minuta kuhanja, jaja izvadite i ostavite da se potpuno ohlade tako umotana..

     E sad...Ima jedan mali trik... Nije dovoljno da se jaja samo ohlade.Trebat će ih ipak prije odmatanja osušiti, jer inače će boja kad odmotate tkaninu i svilu biti "vodena" i postoji velika šansa da se obriše sa jajeta...  Dakle...Ili budite toliko strpljivi i ostavite jaja na suncu ili toplom zraku da se potpuno osuše ili (ako ste nestrpljivi kao ja, možete ih sušiti fenom (dulja verzija) ili ih staviti u protvan u zagrijanu pećnicu (oko 50-70 stupnjeva)
    I napokon je stigao trenutak kada ćete napokon vidjeti svoje lijepe i šarene pisanice! :-)  Voila!

Gotova pisanica


Sigurna sam da će vam kao i meni, prilikom izrade ovih pisanica sinuti još najmanje 100 ideja što i kako, a isto tako što sve još možete obojati na ovaj način. Jedna od dobrih ideja je i ta, da sami oslikate komad svile (bojama za svilu), uzorkom koji vi želite i ponovite cijeli proces. Nadam se da ću vidjeti i neke vaše fotografije, a ja čim se ozbiljno uhvatim izrade pisanica na ovaj način-stavljam nove i bolje slike!

    Vaša HobbyEla

1 komentar:

Suzana kaže...

NIsam tako nešto još vidjela. Fora,jako dobro!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...